5 trends indenfor belysning i kontorfællesskaber
Belysningsdesignet på kontoret giver ofte en højere værdi, end hvad de fleste ved første tanke vil tildele det. Foruden at det rette lys gør, at vi kan arbejde ugeneret, så er belysning også med til at skabe en behagelig atmosfære. Særligt hvis du driver virksomhed, hvor dine kunder besøger dig på adressen, kan belysning være noget, du bør give en ekstra tanke.
I denne artikel gennemgår vi tre af nutidens mest fremtrædende trends indenfor belysningsdesign i kontorfællesskaber. Hvem ved, måske lader du dig inspirere – og så er du altid velkommen til at række ud til os for professionel og hurtig udførelse.
1. Human-Centric Lighting (HCL)
Med Human-Centric Lighting sættes menneskets helt basale behov i centrum. Det lyder måske en smule spacy, når emnet blot er belysning, men læs med lidt endnu… HCL tager nemlig hensyn til vores naturlige døgnrytme. I løbet ad dagen justeres lysintensitet og farvetemperatur, så det er tilpasses det arbejdende folk. Studier viser, at ved at lade belysningen efterligne naturligt dagslys vil medarbejdernes humør, energiniveau og produktivitet øges.
I morgentimerne har vi f.eks. brug for et køligere og mere intenst lys til at hjælpe os med at vågne op og øge vores opmærksomhed. Om eftermiddagen vil et varmere og mere dæmpet lys kunne reducere stress og fremme afslapning. Implementering af HCL-belysning kan dermed fremme et sundere og mere behageligt arbejdsmiljø, som dine medarbejdere helt sikkert vil finde værdifuldt.
2. Energibesparende LED-løsninger
LED-belysning er nærmest blevet en standard i moderne kontorbygninger på grund af energibesparelsen ved brug af LED-pærer samt deres lange levetid. Sammenlignet med f.eks. glødepærer er der en hel del at spare på energiregningen, og det kan enhver virksomhedsejer jo godt lide.
Desuden kan du med LED-belysning vælge mellem en bred vifte af farvetemperaturer og lysstyrkeniveauer, hvilket gør det muligt at skabe skræddersyede belysningsløsninger, der passer til forskellige arbejdsområder og opgaver. LED er også en forbedring for miljøet, hvilket jo altid er værd at tænke ind i sine valg.
3. Smart belysning og IoT-integration
Med fremkomsten af Internet of Things (IoT) har smart belysning vundet popularitet i kontorbygninger. Smarte belysningssystemer kan styres via apps, sensorer og stemmekommandoer, hvilket giver en høj grad af fleksibilitet og kontrol. Med disse systemer kan lydniveauet sættes til automatisk justering baseret på tilstedeværelse, dagslys og brugerpræferencer.
Integrationen af smart belysning med IoT bidrager også til et mindre energiforbrug. For eksempel kan lysene sættes til automatisk at dæmpe eller slukke i områder, hvor der ikke er nogen til stede. Skal vi gå helt højteknologisk til værks, kan data indsamlet fra sensorer bruges til at analysere belysningsmønstre og yderligere optimere systemet.
4. Biophilic Design
Med ”Biophilic Design” bydes naturen velkommen indenfor i kontormiljøet. Filosofien bag er, at naturen er forbedrende for vores velvære, og at vi dermed kan drage fordel af dette i vores arbejdsmiljø. Indenfor belysningsdesign handler det især om bruges af naturligt dagslys.
Det er dog ikke din elektriker du skal have fat i, når du ønsker opsætning af store vinduer, glasvægge, m.m. Men vi kan til gengæld være behjælpelige når arbejdsstationer inklusive el skal flyttes og elektrisk styret gardiner skal installeres. Der findes desuden belysningsarmaturer, som er designet til at efterligne naturlige lysmønstre – herunder skygger, og refleksioner.
5. Fleksible og tilpassede belysningsløsninger
Foruden de allerede nævnte er der mange måder at tilpasse belysningen til jeres daglige forbrug. Det kan omfatte justerbare bordlamper, loftsbelysning med variabel lysstyrke og mobile belysningsenheder, som kan flyttes rundt efter behov.
Fleksibiliteten tillader medarbejderne at tilpasse deres arbejdsområde til deres personlige præferencer og de opgaver, de arbejder på. Belysning har uden tvivl en større indvirkning på koncentrationen, end hvad mange tror, og det er desuden meget forskelligt, hvor påvirkelige vi er. Dermed kan det give enormt god mening at medarbejderne selv kan justere lyset omkring dem efter præference.
Bedre belysning giver et bedre arbejdsmiljø
Det kan konkluderes at valget af belysning har en direkte effekt på jeres arbejdsmiljø og daglige effektivitet. Derudover kan der være penge at spare, hvis I på nuværende tidspunkt køre med en forældet løsning. Derfor må det alt andet lige være værd at skænke jeres belysning en ekstra tanke – måske er det tid til forbedringer. God fornøjelse.